torsdag 26 juli 2012

Livets bröd

Igår, på sommarens varmaste dag gjorde vi en liten utflykt. Det hela började för ett år sedan då min fru reste till Polen med stiftsstyrelsen och träffade Marianne Berglund. Hon och hennes man Helge driver ett eget jordbruk komplett med kvarn och bageri. Men eftersom att vi ibland är lite sega på att komma iväg på saker så dröjde det mer än ett år innan vi åkte de 3,4 milen till Kungsgården. Vi började i det hemtrevliga fiket med att prova mjölet i en lite mer förädlad form nämligen vaniljbullar. Hade det inte varit så varmt kunde man druckit kaffe ur någon av de udda kopparna som Marianne samlar på. Vi köpte också lite mjöl ifrån kvarnen och tittade lite i bageriets bakbok som också finns till salu. Innan vi åkte frågade jag om vi inte kunde få titta lite på kvarnen så Marianne ringde hem till sin man och meddelade att vi skulle komma.
Så här glad blir en matnörd när han får träffa på en riktig mjölkonnässör med rejäla doningar till kvarn: Helge Berglund.

Här tittar vi på maskinen som rensar spannmålet innan det kan malas. Bort med ogräsfrön och annat bös.
















Här har vi själva kvarnen. Inköpt ifrån Osttiroler Getreidemühlen i Österrike 1991 och byggd för familjens behov då. Kvarnstenen är av granit.

Här står Helge vid gårdens andra kvarn. En kvarn som höll på att bli gårdens första. Den har ett likadant malverk som den första kvarnen men dubbelt så stor sikt. Då 91, så stod den i malpåse men ägaren ville inte bli av med den då. 2007 var den dock till salu och mjölbehovet större. Det är spännande, när man startade den ekologiska mjölproduktionen så såldes deras mjöl i affärer från Hälsingland till Uppsala, om inte ännu längre. Men sedan kom en ekologisk boom och konkurensen ifrån de större kvarnarna gjorde att man var tvungen att tänka om. Utöka, avveckla eller utveckla. Det var då bageriet startades.


Den här kvarnen har en dubbelt så stor sikt så numera är det den man maler mjöl som skall siktas.

Helge maler nästan varje dag till bageriet och för försäljning. här till vänster LV, lantvete och till höger RS, rågsikt. Kassen med påsar är till konsumenter. Och mjöl från Ovansjö kvarn säljs i alla konsum gävleborgs butiker.

Här är mjölet vi köpte med oss. Och två bröd från bageriet, en fruktlimpa och ett lantbröd med fetaost och oliver. Adressen och information hittar ni på www.berglundsbageri.se



2 kommentarer:

  1. Vilka fina bilder!
    Borde finnas flera små kvarnar i Sverige!
    //nils

    SvaraRadera
  2. Tack!
    Nu har jag också fixat de bilderna som var trasiga.

    SvaraRadera